78144

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Jednoduchý postup v praxi.

Vzal jsem si hrnek (zaručeně suchý - porcelánový

dal jsem do něj čtyři kávové lžice čisté bílé sacharózy a čtyři lžičky vody.

Teplota na mikrovlnce je nastavena na maximum mikr. ohřevu (800W) a je obsažen otáčivý talíř.

1x 15s znamená ohřátí z cca 15 na 35°C
plus dalších 15s znamená ohřátí z cca 35 na 45°C
dalších 15 s zamená ohřátí cca 45 na 53°C

Z toho usuzuji, že nejde o čistotu cukerného roztoku ale koncentraci a ohřev probíhá hlavně také v sacharidové složce vedle jiných příměsí v případě medu. Jde o čas, obsah vody a ohřívané množství při určitém výkonu, a oto, jestli má mikrovlnka rozložený ohřev a je s pohyblivým talířem nebo zářiči. Je asi výhodnější ohřívat pohyblivě než nepohyblivě a to právě kvůli přepalování v jednom místě, jak prostě vychází záření ze zářiče.

Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Od: Radim Polasek:
> Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí.
> Zkrystalizovaný med se skládá z převážné části z krystalů cukrů, které jsou
> nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. Myslím, že v tom
> zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné zážení
> ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
> nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20023


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka



> Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.

a myslím, že takové mžikové rozpouštění cukrových roztoků lze nazvat při dalším postupu s náhlým ochlazením také pasterizací. To zmiňuji proto, protože pasterovaný (pasterizovaný) med je termín, který je a běžně ve světě existuje.

Nemluvě o včelařích s filipem, kde po malých dávkách mohou nachystat za pomocí toho nejkratšího ohřevu v mikrovlnce pasterovaný a dokonalý sirup pro doplňování zimních zásob. Také při přidání kyseliny např. vinné nebo mravenčí (ve spojitosti s radou v jednom Včelařství od taj. Peroutky, která je ovšem převzata odjinut) také kupomoci částečné inverzi na jednoduché cukry a příprava roztoku nebo těst k jarnímu podněcování bez medu, kde hrozí hlavně i u slabších včelstev k přenosu a pozdějších propuknutí různých chorob, ... moru nevyjímaje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20024


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka

Vedle toho,že se energie spotřebuje na prostý ohřev hmoty, spotřebuje se
taky na rozpouštění krystalů cukru. Co takhle dát vedle sebe na talíř
mikrovlnky jeden hrnek s vodou a cukrem jako předchozí a jeden hrnek jen s
čistým suchým krystalovým cukrem. Bude se ten hrnek s krystalovým cukrem
zahřívat?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <gupa/=/seznam.cz>
To: "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 4:04 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


Jednoduchý postup v praxi.

Vzal jsem si hrnek (zaručeně suchý - porcelánový

dal jsem do něj čtyři kávové lžice čisté bílé sacharózy a čtyři lžičky vody.

Teplota na mikrovlnce je nastavena na maximum mikr. ohřevu (800W) a je
obsažen otáčivý talíř.

1x 15s znamená ohřátí z cca 15 na 35°C
plus dalších 15s znamená ohřátí z cca 35 na 45°C
dalších 15 s zamená ohřátí cca 45 na 53°C

Z toho usuzuji, že nejde o čistotu cukerného roztoku ale koncentraci a ohřev
probíhá hlavně také v sacharidové složce vedle jiných příměsí v případě
medu. Jde o čas, obsah vody a ohřívané množství při určitém výkonu, a oto,
jestli má mikrovlnka rozložený ohřev a je s pohyblivým talířem nebo zářiči.
Je asi výhodnější ohřívat pohyblivě než nepohyblivě a to právě kvůli
přepalování v jednom místě, jak prostě vychází záření ze zářiče.

Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20030


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu